Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική που, σε αντίθεση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει το άνοιγμα της κοιλιάς μέσω μιας ευρείας χειρουργικής τομής, επιτρέπει τη διεκπεραίωση μιας επέμβασης, χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα όργανα, με μικρές τομές μικρότερες του 1cm έκαστη.

Για το λόγο αυτό, η λαπαροσκόπηση πρέπει να θεωρείται λιγότερο επεμβατική χειρουργική τεχνική από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση κοιλίας.

Εκτελείται μια πρώτη τομή κοντά στον ομφαλό, μέσω του οποίου εισάγεται ένα αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) με μια ειδική βελόνα για να διαταθεί η κοιλιακή κοιλότητα.

Αυτό είναι χρήσιμο για να υπάρχει επαρκής όραση και επαρκής χώρος για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιακή χώρα. Μέσω της ίδιας τομής εισάγεται το λαπαροσκόπιο, ένα ειδικό οπτικό όργανο, που συνδέεται με μια πηγή φωτός και με ένα σύστημα βίντεο (κάμερα + οθόνη + βιντεοκάμερα), μέσω του οποίου εξετάζεται το εσωτερικό ολόκληρης της κοιλιακής και της πυελικής κοιλότητας, υπό  άμεση όραση όλων των οργάνων. Στη συνέχεια πραγματοποιούνται συνήθως δύο άλλες μικρές κοιλιακές τομές, μέσω των οποίων εισάγονται τα πραγματικά χειρουργικά εργαλεία (λαβίδες, ψαλίδια, βελόνες, αναρροφητές, ηλεκτροδιαθερμίες κλπ.), έτσι ώστε να εκτελείται η επέμβαση υπό τον οπτικό έλεγχο που παρέχεται από το σύστημα βίντεο που περιγράφηκε προηγουμένως.

Λαπαροσκόπηση, ενδείξεις και επεμβάσεις

Η λαπαροσκόπηση εντοπίζει όλο και περισσότερες ενδείξεις στη σημερινή γυναικολογική χειρουργική. Οι περισσότερες από τις ασθένειες που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν με παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν με λαπαροσκόπηση.

Διαγνωστική λαπαροσκόπηση

Εκτελείται για να καταλήξει στη διάγνωση σε ορισμένες κλινικές καταστάσεις (χρόνιος πυελικός πόνος, στειρότητα κ.λπ.) που δεν μπορούν να εξηγηθούν με άλλες απεικονιστικές μεθόδους (υπερήχων, αξονικής-μαγνητικής τομογραφίας κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις η λαπαροσκόπηση συχνά επιτρέπει τη διατύπωση μιας ακριβούς διάγνωσης και ταυτόχρονα επιτρέπει την παρέμβαση στις παθολογίες που βρέθηκαν (συμφύσεις, ενδομητρίωση κλπ.).

Επεμβατική λαπαροσκόπηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής φτάνει στο χειρουργείο με μια διάγνωση που έχει ήδη καθοριστεί προηγουμένως. Οι πιο συχνές ενδείξεις για τη λαπαροσκόπηση είναι:

  • Πυελικές συμφύσεις
  • Κύστες ωοθήκης
  • Ενδομητρίωση
  • Εξωμήτριος κύηση
  • Πλαστική σάλπιγγας (υδροσάλπιγγα-πυοσάλπιγγα)
  • Ινομυώματα μήτρας
  • Υστερεκτομή
  • Υπογονομότητα

Λαπαροσκόπηση: κίνδυνοι και επιπλοκές

Η λαπαροσκόπηση, όπως όλες οι ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις, μπορεί επίσης να παρουσιάσει κινδύνους. Πρέπει να εξετάζεται η πιθανότητα αιμορραγικών κινδύνων και η πιθανότητα βλαβών των κοιλιακών οργάνων, για παράδειγμα του εντέρου. Η πιθανότητα τέτοιων επιπλοκών σχετίζεται επίσης με τη μεγαλύτερη ή μικρότερη πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Για παράδειγμα, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος στην περίπτωση της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης, σε σύγκριση με τους πιθανούς κινδύνους της επεμβατικής λαπαροσκόπησης.

Μία μεγαλύτερη πιθανότητα κινδύνου ή τεχνικής δυσκολίας σχετίζεται επίσης με τα χαρακτηριστικά της ασθενούς. Για παράδειγμα, σε περίπτωση  παχυσαρκίας  μπορεί να είναι αδύνατο να εκτελεστεί λαπαροσκόπηση. Τέλος, προβλέπονται μεγαλύτερες δυσκολίες και, ως εκ τούτου, μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών στην εκτέλεση λαπαροσκόπησης σε ασθενή που έχει ήδη υποβληθεί σε προηγούμενη κοιλιακή χειρουργική επέμβαση.

Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό, να υπάρχει μια περισσότερο ή λιγότερο σύνθετη κατάσταση συμφύσεων στην κοιλιακή κοιλότητα. Λόγω τεχνικών δυσκολιών ή επιπλοκών, μπορεί μερικές φορές να είναι απαραίτητη η μετατροπή της λαπαροσκοπικής επέμβασης στην παραδοσιακή μορφή, δηλαδή τη λαπαροτομία .

Η εμφάνιση του πόνου στους ώμους, κατά τις ώρες μετά την επέμβαση, δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Αυτό το σύμπτωμα οφείλεται στο αέριο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η αναγκαία κοιλιακή διάταση, και αυτόματα υποχωρεί μέσα σε περίπου μία ημέρα.

Τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ασθενής μπορεί να παρατηρήσει μικρή απώλεια αίματος από τον κόλπο.

Λαπαροσκόπηση: Τα πλεονεκτήματα

Η λαπαροσκόπηση, σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα από όλα, υπάρχει μικρότερο τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι χειρουργικές τομές που παράγονται στον τοίχωμα είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με μια παραδοσιακή χειρουργική τομή, με αναμφισβήτητο πλεονέκτημα και σε αισθητικό επίπεδο. Η οπτική με λεπτομέρεια των πυελικών οργάνων είναι καλύτερη (χάρη στο σύστημα βίντεο) από αυτή της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης. Επιπλέον υπάρχει καλύτερη μετεγχειρητική πορεία και μια πιο γρήγορη λειτουργική αποκατάσταση του εντέρου. Αυτό συνεπάγεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες (εργασία, κοινωνική ζωή).

Ακολουθήστε μας στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας. 

forma

prosfora

Δείτε το βίντεο

Η Φιλοσοφία του Ιατρείου μας

Πάντα με σεβασμό, ευαισθησία και αλληλεγγύη στη γυναικεία φύση, σε συνδυασμό με την επιστημονική κατάρτηση και εμπειρία, αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζεται, για την κατανόηση και επίλυση όλων όσων σας προβληματίζουν.