Δυσπαρευνία-μειωμένη libido

Το 50% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση παραπονιούνται για πόνο στο σεξ. Σήμερα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ανώδυνα με το laser fractional CO2 MonaLisa Touch.

Δυσπαρευνία-τι είναι

Πολλές γυναίκες, με το που σταματούν να έχουν κύκλο, χάνουν κάθε διάθεση για σεξ. Νιώθουν ότι μεγάλωσαν, δεν έχουν ερωτική επιθυμία (libido) και πονούν κατά την επαφή. Η δυσπαρευνία, δηλαδή ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη σεξουαλική τους ζωή και για τη ζωή του ζευγαριού γενικότερα. Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι τα... 80, το μέσο όρο ηλικίας μιας γυναίκας σήμερα, είναι μακρύς. Και είναι κρίμα να μην απολαμβάνουμε την ερωτική επαφή και να χάνουμε το δέσιμο με τον σύντροφό μας επειδή μια μέρα τα οιστρογόνα σταμάτησαν να παράγονται.

Δυσπαρευνία-αίτια

Σε τι όμως οφείλεται η δυσπαρευνία; Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά, ψυχολογικά ή μια φλεγμονή. Ωστόσο, στο στάδιο της εμμηνόπαυσης εντοπίζονται κυρίως στην ατροφία του κόλπου, η οποία με την σειρά της προκαλεί ξηρότητα και δυσπαρευνία.

Η ατροφία του κόλπου είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βλέπουμε στην εμμηνόπαυση. Ο γυναικείος κόλπος γίνεται πιο στενός και μικραίνει σε ύψος, ο βλεννογόνος, δηλαδή ο εσωτερικός χιτώνας που επενδύει τον κόλπο, λεπταίνει, ενώ πάσχει από έλλειψη έκκρισης υγρών, δηλαδή του φυσικού λιπαντικού, με αποτέλεσμα την ξηρότητα. Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω που προκαλούν δυσπαρευνία κατά την επαφή. Ο γυναικείος κόλπος είναι ευάλωτος σε μικροτραυματισμούς, πάσχει από αίσθηση καύσου, ερεθίζεται εύκολα με αποτέλεσμα το 50% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση να αποφεύγουν το σεξ και να μην έχουν libido. Η κατάσταση αυτή καθιστά την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής ανύπαρκτη. Μάλιστα οι περισσότερες (οι 8 στις 10) χάνουν την στενή σχέση που είχαν κάποτε με τον σύντροφό τους.

Δυσπαρευνία-θεραπεία

Μέχρι σήμερα η θεραπεία εκλογής για τη δυσπαρευνία ήταν τα λιπαντικά που ανακουφίζουν προσωρινά από τα συμπτώματα. Ωστόσο η αντιμετώπιση αυτή δεν είναι αποτελεσματική για μεγάλο μέρος των γυναικών. Έτσι, η εναλλακτική είναι η ορμονική υποκατάσταση, που χορηγείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Τι εννούμε με αυτό; Η χορήγηση των ορμονών, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, πρέπει να χορηγείται με μεγάλη φειδώ, γιατί πολύ συχνά ενέχει κινδύνους για την υγεία μιας γυναίκας (ειδικά αν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου π.χ. έχει ιστορικό καρκίνου του μαστού, τάση για θρομβοεμβολικά επεισόδια κ.ά).

Δυσπαρευνία-Laser CO2 MonaLisa Touch

Μέχρι σήμερα έχουμε δει ότι το fractional laser C02 προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα ανάπλασης στο δέρμα. Αυτό που επιτυγχάνει είναι η παραγωγή νέου κολλαγόνου, γεγονός που βελτιώνει την υφή του δέρματος. Ουσιαστικά το fractional laser C02 τραυματίζει ελάχιστα και επιλεκτικά τους ιστούς και έχουμε αναγέννηση ιστών, δηλαδή καινούριο δέρμα! Φανταστείτε το ίδιο να γίνεται στο βλεννογόνο του κόλπου που πάσχει από ξηρότητα και ατροφία, ενώ δεν εκκρίνει πια φυσικό λιπαντικό με αποτέλεσμα τη δυσπαρευνία. Το fractional laser C02 MonaLisa Touch διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστικών ινών αυξάνοντας την ελαστικότητα και ενυδάτωση του κόλπου. Όλα αυτά τα επιτυγχάνει μέσω ενός θερμικού σοκ που προκαλεί αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Τα κύτταρα αυτά είναι οι περίφημοι ινοβλάστες που παράγουν κολλαγόνο.

Πρόσφατα μια μελέτη που διενήργησαν Ιταλοί ερευνητές (Journal of Endometriosis and Pelvic Pain Disorders, 2014) έδειξε την αποτελεσματικότητα του laser C02 MonaLisa Touch στην αντιμετώπιση της δυσπαρευνίας που οφείλεται στην ατροφία του κόλπου και στην ξηρότητά του. Στη μελέτη συμμετείχαν 15 γυναίκες γύρω στα 50 που είχαν εισέλθει στη φάση της εμμηνόπαυσης για τουλάχιστον 1 χρόνο και είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε άλλες θεραπείες στις οποίες δεν ανταποκρίνονταν. Όλες είχαν αναφέρει ότι πονούσαν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρευνία). Οι περισσότερες (86,7%) είχαν ξηρότητα κόλπου, κνησμό (73,3) και δυσουρία (60%). Σε όλες έγιναν 3 συνεδρίες με laser fractional C02 MOnaLisa Touch ανά 4 εβδομάδες. Η διαδικασία έγινε σε χώρο κλινικής και δεν απαιτήθηκε καθόλου αναισθησία.

Αποτελέσματα laser CO2 MonaLisa Touch-δυσπαρευνία

Μετά από 4 μήνες έγινε η αξιολόγηση. Το 100% των γυναικών έμειναν ευχαριστημένες από την θεραπεία με το C02 laser MonaLisa Touch για την δυσπαρευνία. Όλα τα συμπτώματα βελτιώθηκαν από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Επίσης σημειώθηκε βελτίωση στα επίπεδα της ελαστικότητας, της έκκρισης υγρών, του pH κόλπου, της υγρασίας.

Laser C02 MonaLisa Touch-ασφάλεια

Η διαδικασία είναι ανώδυνη, η διάρκειά της είναι περίπου 30-40’, ενώ δεν παρατηρούνται επιπλοκές. Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι η θεραπεία αυτή για τη δυσπαρευνία που προσφέρει το laser C02 MonaLisa Touch, είναι μια αποτελεσματική λύση. Επιπλέον είναι ασφαλής ακόμα και σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου του μαστού και του ενδομήτριου.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΣοφίαDemoΚαλογήρου
  • Πληροφορίες

   Λεωφόρος Πεντέλης 12-14
   Χαλάνδρι 15233, Αττική, Ελλάδα

   (+30) 210.77.10.386
   (+30) 69.44.88.0624

   Δευ - Τετ - Παρ: 9πμ - 1μμ
   Τριτ - Πεμ: 11πμ - 8μμ

   Ακολουθηστε μας

  • Σελίδα Facebook